مبانی هنرهای تجسمی

دانلود کتاب مبانی هنرهای تجسمی

از منابع: خلاقیت تصویری و تجسمی
کد کتاب: 210639
تعداد دروس: 11
تعداد صفحه: 200
مقدمه کتاب:

مبانی هنرهای تجسمی را می‌توان به قواعد درک زبان بصری و ایجاد اثر در هنرهای تجسمی تغییر کرد. به وسیلۀ شناختن و تجربه کردن مبانی هنرهای تجسمی زبان آثار هنری که با تجسم و با ارتباط بصری سروکار دارند بهتر فهمیده می‌شود. همان‌طور که دانستن دستور زبان و قواعد ساختار صحیح جملات به درک بهتر از زبان نوشتاری و تفهیم بهتر مطالب کمک خواهد کرد، دانستن قواعد در زبان ارتباط با آثار بصری نیز به قدرت ابداع و ادراک در هنر تجسمی کمک می‌کند.

عموماً هنرهای تجسمی به آن دسته از هنرها گفته می‌شود که قابلیت تجسم و شکل‌پذیری دارند و مستقیماً به وسیلۀ حس بصری درک می‌شوند. از این جهت به آن‌ها هنرهای بصری (Visual Arts) هم گفته می‌شود. تا قبل از سدۀ نوزدهم هنرهای تجسمی به طور خاص به نقاشی، طراحی، پیکره‌سازی، معماری، گرافیک، هنرهای تزیینی و برخی از آثار صنایع دستی گفته می‌شد. اما پس از ابداع عکاسی، سینما و توسعه هنر گرافیک و تصویرسازی، به دلیل رابطۀ آن‌ها با قؤۀ بصری و ادراک آن‌ها توسط قوۀ بینایی، به همۀ آن‌ها هنرهای بصری می‌گویند. البته امروزه به دلیل وسعت نوآوری‌ها، پیشرفت تکنولوژی و تنوع شیوه‌های گوناگون ارائه اثر، مرزهای سنتی رشته‌های متعدد هنر تجسمی دگرگون شده است تا جایی که د برخی از آن‌ها از یکدیگر قابل تفکیک به نظر نمی‌رسند.

همۀ آثار هنر تجسمی از عناصر بصری معینی شکل یافته‌اند. این عناصر در درون اثر روابط زنده و فعالی با یکدیگر دارند و به هیچ وجه به عنوان عناصری مفرد و جدای از هم تلقی نمی‌شوند. به کارگیری عناصر بصری و کیفیت ارتباط میان آن‌ها بستگی به روش و تجربۀ هنرمند در انتقال پیام اثر دارد. به بیان دیگر علاوه بر قوه خلاقیت، اثر هنری حاصل تجارب هنرمند و شناخت او از مبانی بصری و مواد و ابزار کار هنری است. هنرمند به طور اجتناب‌ناپذیری درک زیبایی شناختی، کیفیات روانشناختی، موقعیت اجتماعی و در مجموع ارتباط خود را با جهان در اثرش منعکس می‌سازد. بنابراین در یک اثر هنری این جنبه‌ها از یکدیگر قابل تفکیک نیستند و مجموع آن‌ها به منزلۀ یک کل، قالب و محتوای اثر هنری را تشکیل می‌دهد. در واقع هنگام بررسی یک اثر هنری تنها به تجزیه و تحلیل عناصر بصری و کیفیت ارتباط میان آن‌ها نباید بسنده کرد. بلکه درک یک اثر تجسمی و ایجاد ارتباط با آن بستگی به داشتن شناخت کافی از هنرمند و درک کلیت آن اثر دارد.

عناصر بصری در یک اثر تجسمی عبارتند از نقطه، خط، سطح، حجم، شکل (form)، بافت، رنگ و تیرگی ـ روشنی. کیفیات بصری نیز عبارتند از روابطی که در روند سازمان دادن و نظم بخشیدن به عناصر بصری مطرح می‌شوند. این روابط عمدتاً شامل تعادل، تناسب، هماهنگی و ریتم می‌شود که از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. زیرا به واسطۀ وجود آن‌هاست که یک اثر هنری می‌تواند از وحدت و یکپارچگی که مهم‌ترین اصل سامان بخشیدن به اثر است، برخوردار شود.

روند سامان بخشیدن به یک اثر تجسمی را می‌توان با واژه ترکیب (composition) مشخص کرد. در ترکیب‌بندی است که وحدت اثر به عنوان یک کل دارای انسجام درونی تحقق می‌یابد. در نتیجه دست‌اندرکاران هنر تجسمی با تکیه بر اصول و مبانی هنرهای تجسمی و تجربۀ عملی تمرین‌های آن می‌توانند شناخت و مهارت خود را در درک و ابداع آثار هنر تجسمی گسترش داده و خلاقیت هنری خود را به نحو مؤثرتری به کار گیرند.

بخش اول کتاب حاضر مباحثی را که به طور مختصر در بالا توضیح داده شد، در برمی‌گیرد و در بخش دوم به شناخت رنگ، ویژگی‌ها، کاربردها و مفاهیم آن پرداخته می‌شود. پس از به دست آوردن شناخت اولیه از رنگ، توجه به مباحث کیفی و روابط بصری (تعادل، تناسب، هماهنگی، ریتم و ترکیب) در انجام تمرین‌های رنگ الزامی است.

عبدالمجید حسینی‌راد

محتوای کلی:

شناخت عناصر بصری (نقطه، خط، سطح، حجم، فرم، بافت، رنگ، تیرگی و روشنی) و توان به کارگیری کیفیات بصری و روابط آن (تعادل، تناسب، هماهنگی و ریتم) در ترکیب‌بندی و خلق آثار هنرهای تجسمی

فهرست مطالب:

بخش اول

مقدمه

فصل اول: مبانی هنرهای تجسمی

مبانی هنرهای تجسمی چیست؟

عناصر و کیفیت نیروهای بصری

دیدن

فصل دوم: عناصر بصری (نقطه، خط، سطح و حجم)

نقطه

موقعیت‌های مختلف نقطه

خط

جهت خط

حالت خط

کاربرد خط

سطح

حجم

حجم نمایی در نقاشی

حجم در مجسمه‌سازی

نور و حجم

فصل سوم: شکل، ترکیب و بافت

شکل

انواع شکل

تغییر و ابداع شکل

ترکیب

زمینه و کادر

انواع ترکیب

بافت

انواع بافت

روش‌های ایجاد بافت

فصل چهارم: تناسب، تعادل، تباین، حرکت و ریتم

تناسب

تناسب طلایی

تعادل

ایجاد تعادل بصری

انواع تعادل

توازن

کنتراست

حرکت

ریتم (ضرب ـ آهنگ)

انواع ریتم

فصل پنجم: فضا در هنر تجسمی

فضای سه بُعدنما (واقع‌گرا)

فضای دو بُعدنما (غیر واقع‌گرا)

فضای همزمان (تلفیقی)

فضای وهمی

بخش دوم

فصل ششم: مفهوم رنگ

مفهوم رنگ

رنگ چیست؟

فصل هفتم: فیزیک رنگ

فیزیک رنگ

ترکیب افزایشی

ترکیب کاهشی

فصل هشتم: شاخصه‌های اصلی رنگ

شاخصه‌های اصلی رنگ

ته رنگ یا فام

درخشندگی یا روشنایی

شدت یا خلوص رنگ

نمود و اثرات متقابل رنگ‌ها

اثرات ذهنی رنگ

فصل نهم: دسته‌بندی رنگ‌ها

دسته‌بندی رنگ‌ها

رنگ‌های اصلی

رنگ‌های درجه دوم

رنگ‌های درجه سوم

رنگ‌های مکمل

فصل دهم: کنتراست رنگ

کنتراست رنگ

کنتراست ته رنگ

کنتراست تیرگی ـ روشنی رنگ

کنتراست رنگ‌های سرد و گرم

کنتراست رنگ‌های مکمل

کنتراست همزمان

تصویر جانشین

کنتراست کیفیت

کنتراست کمیت (وسعت سطح)

فصل یازدهم: هماهنگی رنگ‌ها (هارمونی)

هماهنگی رنگ‌ها (هارمونی)

شکل و رنگ

تأثیرات بصری و روانی رنگ‌ها

شکل‌های ضمیمه

منابع تصویری

منابع و مآخذ

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها